Çocuk nörolojisi 0-18 yaş arası çocukların beyin, kas, omurilik ve sinir sistemini ilgilendiren hastalıkların teşhis ve tedavisiyle uğraşan bir bilim dalıdır. “Pediatrik nöroloji” veya “Gelişim nörolojisi” olarak da bilinir. Konusu olan hastalıklar, ağır beyin hasarlarından, geçici felçlere, iyi veya kötü seyirli epilepsilerden basit bayılmalara, otistik şikayetlerden, davranış bozukluklarına, kas hastalıklarından sinir yaralanmalarına kadar geniş bir yelpazede yayılır.
Hastaların rahatsızlıklarının ele alınmasında atılması gereken ilk adım, klinik değerlendirmedir. Öncelikle birinci ağızdan ve çocukların yakınlarından rahatsızlığın seyri ve hikayesinin dinlenir bundan sonra da çocuk muayene edilir. Bu ilk klinik izlenimler, genellikle, birçok hastalık için tanıya götüren bilgileri ortaya çıkarır.
Hastaların nörolojik sorunlarının ele alınmasında akla hep bazı ileri tetkikler (MRI ve EEG gibi) gelse de klinik değerlendirmenin çok belirleyici bir rolü vardır. Zaman zaman hastaların testlerinden çıkan kimi yanıltıcı sonuçlar, hastanın rahatsızlığı ile ilgili basit klinik saptamalarla önemsiz kılınır.
Çocuk nörolojisi hastalarının beyin ve sinir sistemini ilgilendiren rahatsızlıkları çok çeşitlidir. Bunların içinde muayenehane şartlarında yardımcı olmaya çalıştığımız önemli başvurular şunlardır:
Yaşa uygun nörolojik gelişim sorunları:
Şuur değişikliği veya tekrarlayan ataklar şeklinde seyreden durumlar:
Doğum döneminde veya gebelikte gelişen sorunlar:
Güçsüzlük ve dengesizlik:
Görüntüleme (MRI, BT, US) ile saptanan durumlar:
Hareket bozuklukları
Davranış bozuklukları:
Bunlar daha çok psikiyatrik konular olmakla beraber ek sorun olarak görülebilir.
Genetik veya metabolik sorunlar:
Çocuk Nörolojisi Muayenesinde Değerlendirilen Özellikler: